LOGOWANIE




Zapamiętaj mnie

UPDATE command denied to user 'hitoshiiunmod1'@'10.7.20.15' for table 'mnk_articles'
MANEKU - Jak pić po Japońsku.

Jak pić po Japońsku.


News
25/04/2016
W Japonii sposoby podawania napojów tak samo jak i naczynia czy też sprzęty, w których je podajemy mają w niektórych przypadkach naprawdę duże znaczenie. Rzecz jasna współcześni Japończycy używają szklanek, kubków, kieliszków lecz tradycyjne akcesoria nadal są w użytku. Jednymi z podstawowych elementów japońskiej kultury spożywania napojów są czarki i czajniczki do herbaty.

Czajniczki


"Kyūsu" czyli tradycyjny czajniczek, głównie jest wykorzystywany do parzenia herbaty.Istnieją jego trzy odmiany:
✧Najbardziej popularny - Yokode kyūsu

W tym przypadku jest on drewniany.
✧Ushirode kyūsu

✧Uwade kyūsu


Czajniczki te wykonane są zwykle z ceramiki
✧"Tetsubin" to czajniczek służący do podgrzewania wody ,choć zdarza się, że niektórzy parzą herbatę od razu w nim. Jest zrobiony z żelaza, czasem emaliowany, dzięki czemu staje się odporny na rdzewienie. Tetsubin powinien być ciężki, wtedy też używanie go jedną ręką bywa utrudnione.

Czarki


Czarki po japońsku to "chawan", co można tłumaczyć dosłownie jako "herbaciana miska". Istnieje wiele rodzajów, z czego historyczne to stożkowy, cylindryczny i półcylindryczny. Teraz również dostępne są takie typy, jak na przykład "wa-nari", czyli okrągły, czy płaski "hiragata".

Jest też "yunomi", jest to rodzaj czarek, które są o wiele mniejsze niż "chawan", a ich wysokość jest większa od szerokości.

Akcesoria w ceremonii herbacianej


Dobrze wiemy, że parzenie zielonej herbaty w listkach nie wymaga wielkiego wysiłku i poświęcenia czasu.. natomiast zielona, sproszkowana herbata (matcha) wymaga podczas ceremonii wiele akcesoriów, które pomogą nam w tym zadaniu.
✧Natsume - pojemnik na herbatę matcha

✧Chashaku - typ łyżki, którą nabiera się zielony proszek, zazwyczaj wykonana z bambusa lub kości słoniowej.

✧Hishaku - chochelka do nabierania wody, też jest bambusowa.

✧Chasen - trzepaczka do herbaty z jednego kawałka bambusa.

Poza wymienionymi powyżej jest jeszcze wiele innych ważnych elementów jak chociażby pojemniki na wodę czy na węgiel.

Naczynia do sake


✧Tokkuri - ceramiczne naczynie na kształt kolby

✧Kannabe - (dosł. "podgrzewający dzbanek") wykonany z żelaza, brązu, złota, srebra bądź ceramiki i przybierający różne kształty, z których następnie rozlewa się alkohol do kubeczków.

Ubrania na butelki


W Japonii produkuje się specjalne ubrania dla butelek. Rozpoczynając od stroi postaci a anime a kończąc na samurajach.

Szklanki w bieliźnie


Skoro już jesteśmy w temacie ubrań, to trzeba tu również wspomnieć o szklankach „ubranych" w bieliznę. Jest to wytwór japońskiego rzemieślnika o nazwisku Yohei Ishii. „Ciało” szklanki jest przeźroczyste, tylko bielizna ma inny kolor.

Kubki chłodzące


Jest to bardzo praktyczna rzecz. Kubek, który chłodzi piwo, herbatę, wodę oraz inne płyny. Mechanizm chłodzący jest bardzo prosty – polega na tym, że między dwie ścianki nalewa się wodę i potem kładzie kubek do zamrażarki. Wytworzony w ten sposób lód ochłodzi każdy napój.
















✨女神✨
Punkty: 5795

KOREKTA / EDYCJA: Erez