![]() Jak pić po Japońsku.![]() ![]() W Japonii sposoby podawania napojów tak samo jak i naczynia czy też sprzęty, w których je podajemy mają w niektórych przypadkach naprawdę duże znaczenie. Rzecz jasna współcześni Japończycy używają szklanek, kubków, kieliszków lecz tradycyjne akcesoria nadal są w użytku. Jednymi z podstawowych elementów japońskiej kultury spożywania napojów są czarki i czajniczki do herbaty. Czajniczki"Kyūsu" czyli tradycyjny czajniczek, głównie jest wykorzystywany do parzenia herbaty.Istnieją jego trzy odmiany: ✧Najbardziej popularny - Yokode kyūsu ![]() W tym przypadku jest on drewniany. ✧Ushirode kyūsu ✧Uwade kyūsu Czajniczki te wykonane są zwykle z ceramiki ✧"Tetsubin" to czajniczek służący do podgrzewania wody ,choć zdarza się, że niektórzy parzą herbatę od razu w nim. Jest zrobiony z żelaza, czasem emaliowany, dzięki czemu staje się odporny na rdzewienie. Tetsubin powinien być ciężki, wtedy też używanie go jedną ręką bywa utrudnione. ![]() CzarkiCzarki po japońsku to "chawan", co można tłumaczyć dosłownie jako "herbaciana miska". Istnieje wiele rodzajów, z czego historyczne to stożkowy, cylindryczny i półcylindryczny. Teraz również dostępne są takie typy, jak na przykład "wa-nari", czyli okrągły, czy płaski "hiragata". ![]() Jest też "yunomi", jest to rodzaj czarek, które są o wiele mniejsze niż "chawan", a ich wysokość jest większa od szerokości. ![]() Akcesoria w ceremonii herbacianejDobrze wiemy, że parzenie zielonej herbaty w listkach nie wymaga wielkiego wysiłku i poświęcenia czasu.. natomiast zielona, sproszkowana herbata (matcha) wymaga podczas ceremonii wiele akcesoriów, które pomogą nam w tym zadaniu. ✧Natsume - pojemnik na herbatę matcha ![]() ✧Chashaku - typ łyżki, którą nabiera się zielony proszek, zazwyczaj wykonana z bambusa lub kości słoniowej. ![]() ✧Hishaku - chochelka do nabierania wody, też jest bambusowa. ![]() ✧Chasen - trzepaczka do herbaty z jednego kawałka bambusa. ![]() Poza wymienionymi powyżej jest jeszcze wiele innych ważnych elementów jak chociażby pojemniki na wodę czy na węgiel. Naczynia do sake✧Tokkuri - ceramiczne naczynie na kształt kolby ![]() ✧Kannabe - (dosł. "podgrzewający dzbanek") wykonany z żelaza, brązu, złota, srebra bądź ceramiki i przybierający różne kształty, z których następnie rozlewa się alkohol do kubeczków. ![]() Ubrania na butelkiW Japonii produkuje się specjalne ubrania dla butelek. Rozpoczynając od stroi postaci a anime a kończąc na samurajach. ![]() Szklanki w bieliźnieSkoro już jesteśmy w temacie ubrań, to trzeba tu również wspomnieć o szklankach „ubranych" w bieliznę. Jest to wytwór japońskiego rzemieślnika o nazwisku Yohei Ishii. „Ciało” szklanki jest przeźroczyste, tylko bielizna ma inny kolor. ![]() Kubki chłodząceJest to bardzo praktyczna rzecz. Kubek, który chłodzi piwo, herbatę, wodę oraz inne płyny. Mechanizm chłodzący jest bardzo prosty – polega na tym, że między dwie ścianki nalewa się wodę i potem kładzie kubek do zamrażarki. Wytworzony w ten sposób lód ochłodzi każdy napój. ![]() KOREKTA / EDYCJA: Erez ![]() ![]() |